drveni vojnik


večeras želim ispričati priču, sebi i vama, o lutku koji već gotovo dva stoljeća simbolizira božićno vrijeme, blagdane, darivanje i sav taj šušur, na meni, poseban i možda, najmanje komercijalan i konzumiran način, jer on predstavlja sve to od davnina, prije staklenih mostova i borova, šatora s kobasicama i svijetlećih cirkus instalacija po kućama i okolo njih.
večeras pričam priču o Orašaru.


prva asocijacija je zasigurno balet i nije bez razloga zato najizvođeniji i najbajkovitiji balet, ikad. praizvedba je i postavljena mudro u ovo adventsko doba 18.12.1892., a mislim kako Čajkovski ni u najljepšem snu nije mogao sanjati ovakvu popularnost i dugovječnost predstave koju je postavio prema priči Hoffmanna i obradi Dumasa oca (to vam je onaj čuveni koji je napisao Tri mušketira, Grofa Monte Crista i dr. popularne klasike)


orašar je drveni vojnik/lutak  kojeg djevojčica Klara pronalazi ispod bora i koji čudom mašte oživljava i odvodi djevojčicu u carstvo Vile šećera.
inače, orašar/nutcracker ili nussknacker je drobilica za orahe, ali ne obična, ovdje je to drveni vojnik koji u svojim ustima drobi orahe, vodi borbu s miševima i ispunjava Klarin san.



ovu bajku svi žele gledati, pa ako vam kažem kako ni dva mjeseca prije 3-4 predstave u gradu, nisam uspjela doći do 4 karte, biti će vam jasno kako je ova priča zarazna. nagodinu, planiram ranije!!!
ove godine posebno me razveselio rad učenika Škole primjenjene umjetnosti i dizajna koji su sa svojim učiteljima izradili dva velika orašara koji danas krase ulaz jedne pivnice u Tvrđi (bez reklama, za sada) pa ako ste u obilasku, obavezno ih potražite, oni su pravi duh adventa i mame osmijeh na lice.





drveni lutak stekao je vrlo zavidan status kroz godine popularnosti baleta koji ga je iznio. naime, danas je orašar mamac za kolekcionare koji strpljivo traže i skupljaju po svijetu, licitirajući po raznim internet aukcijama, što posebniji vintage primjerak.
dečki na slici, dolaze sa jedne aukcije, jer je moja sisterica postala mali kolekcionar, a njihovu dob potvrđuje i nedostatak oka na jednom od vojnika, ali to nikako ne umanjuje njihovu ljepotu i vrijednost.



i za kraj, malo veselja....ove drvene ljepotanoviće možete naći i kupiti u Osijeku u jednom home decor dućanu (bez reklame, ali samo ime ga odaje), svih veličina i boja, a ako ste u Zagrebu, ne propustite posjetiti izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt koja je postavljena Orašaru u čast.


da, skoro sam zaboravila zahvaliti asistentici na setu....imali ste čast upoznati Sunčicu, Sunči, mica macu mazilicu moje sister i njene family.


Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji