priča o vepru

vepar iliti divlji prasac živi u mojoj šumi.


živi bećarski i redovno "aftere" organizira baš kod nas na imanju . srećom, moja family se potrudila i ovo proljeće ga zajedno s ekipom razuzdanih malo dovela u red.....pristojno se trenutno ponašaju i ne oru po našoj livadi, već negdje u susjedstvu. naime, redovnim dolascima i vatrom pomutili smo planove ovim šumskim partijanerima.



obećah nedavno na zadnjem postu kako ću napisati još 2 recepta i podijeliti ih s vama....kad je obećanje, nije ludom radovanje, nikako.



šalabahteri su opet jednostavni, vi samo morate do Mesnice Ravlić iskoristiti promotivne ponude mesa divlje svinje.



PLJESKAVICA OD DIVLJE SVINJE

- 500 grama lopatice divlje svinje
- 500 grama lopatice domaće svinje (masnije)
- 250 grama masnije slanine Ravlić
- 1 glavica luka
- 1 do 2 chilli papričice svježe
- sol, papar


meso sameljite zajedno sa slaninom, ( sve možete kao i ja obaviti u Mesnici Ravlić, ljubazni su i 2x su mi sve meso provukli kroz "flajš mašinu") sitno nasjeckajte luk i chilli, umiješajte sa mesom, dodajte sol i papar i zamiješajte smjesu. što kvalitetnije umiješate meso i sastojke, pljeskavice će biti sočnije...ja sjednem pred tv, stavim posudu u krilo i dok ne dobijem kuglu, ne odustajem :) pecite na roštilju ili u grill tavi na malo svinjske masti. poslužite uz grah salatu začinjenu s bučinim uljem i accetom.



a sada jedan "kućni" tanjur....da, kuhala sam i pekla na štednjaku i u pećnici kao prava domaćica :)

PEČENJE DIVLJE SVINJE SA OKRUGLICAMA OD KRUHA

- do 2 kg lopatice ili buta divlje svinje
- 150 grama dimljene slanine Ravlić
- 3-4 žlice svinjske masti
- 200 grama borovnice
- 2 glavice luka
- 2 dcl crvenog vina
- sol, papar

meso stavite u marinadu i neka odstoji 2-3 dana u frizzu:

- crveno vino (ako imate bijelo, prolazi)
- luk narezan krupno
- korjenasto povrće (celer, peršin)
- papar u zrnu
- sol

pečnicu zagrijte na 200 stupnjeva. meso izvadite iz marinade i posušite, našpikajte ga komadićima slanine, posolite i namažite cijelu pečenku svinjskom masti. za pečenje izaberite posudu s poklopcem...na dno stavite žlicu masti, luk izrezan na četvrtine, borovnicu, položite na to meso i ulijte vino i malo vode. poklopite i pecite 45 minuta...odklopite i dobro zalijte tekućinom u kojoj se peče, smanjite pećnicu na 180 stupnjeva. povremeno zalijevajte masnoćom od pečenja i po želji okrenite ako želite zapeći meso sa svih strana. pecite dok meso ne omekša, 2 do 2 i po sata.
pečenku izvadite iz umaka, a sve što je ostalo na dnu doradite štapnim mikserom i začinima po potrebi.



dok se meso peče, imate dovoljno vremena za pripremu okruglica.

- 6 šnita starog kruha
- 2 jaja
- 1,5 dcl mlijeka
- peršin list
- brašno
- papar, sol

izrežite kruh na kockice i popržite ga na malo masnoće.....u veću posudu, stavite prepečni kruh i zalijte sa mlijekom u kojem ste razmutili jaja, dodajte sol, papar i sjeckani peršin list. ostavite 10-ak minuta da kruh malo omekša (ako mislite da je premalo tekućine, slobodno dodajte još mlijeka). dodajte brašno po potrebi do smjese od koje možete oblikovati okruglice. kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi. gotove i još tople zalijte rastopljenim maslacem.




pečenku narežite, zalijte umakom i poslužite uz okruglice i crveno vino snažnih voćnih aroma.



i za kraj, ne zaboravite koliko je divljač vrlo zdrava namirnica, jer nije tretirana hormonima i steroidima tijekom uzgoja, već odrasta na sočnoj travi i začinskom bilju koje pronalazi u prirodi i slobodnom okruženju gdje zapravo i živi, s manje zasićenih masnih kiselina, lako probavljiva.



 photo: Tomislav Šilovinac


Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji