"a la wild"

sjećate se onog mog zimskog ručka u šumi??? onih krasnih lončića i jelena koji je bio "light" motiv cijelog događaja?
"moj" jelen je motivirao Mesnice Ravlić da odradimo zajednički njihovu promociju divljači tijekom svibnja na njihovim prodajnim mjestima...i tako, kaže Maja, Maji: "nešto ćemo skuhati, poslikati pa i koji recept podijeliti!"


odmah sam znala kako boljeg mjesta za takvu akciju nema od šume, moje šume, jer tamo imamo svu potrebnu infrastrukturu, a cijela priča će dobiti smisao...divljač dolazi iz šume :)


kada smo se dogovarali oko izbora jela i uopće koncepta kako predstaviti to kvalitetno meso, odlučili smo pomaknuti priču od gulaša i čobanca, najčešće biranih jela kada je divljač u pitanju (bar ovdje u  Slavoniji).

danas ću podijeliti dva recepta od mesa jelena, a za 10-ak dana ide vepar i još 2 šalabahtera, jednostavna i originalna.


Za oba sam jela koristila lopaticu, i to onu izrezanu na kocke (u ponudi Mesnica Ravlić), marinirala više od 24h, a nećete pogriješiti i nekoliko dana, samo neka je u frizzu.

dakle, recept za marinadu:
- crveno vino (ako imate bijelo, prolazi)
- luk narezan krupno
- korjenasto povrće (celer, peršin)
- papar u zrnu
- sol

PAŠTETA OD JELENA
- 500 grama mesa od lopatice jelena
- 400 grama crvenog luka
- svinjska mast Ravlić
- 1 šalica borovnica (ja sam imala smrznute)
- 220 grama masnije slanine Ravlić
- 500 ml crvenog vina
- sol
- papar
- peršin list
- 80 grama maslaca

zagrijte mast, dobro popržite kocke mesa te izvadite na stranu. U istoj masnoći popržite luk, posolite, dodajte slaninu izrezanu na trakice, popržite. Dodajte meso, borovnicu, zalijte sve vinom i kuhajte 2-2,5 sata ili dok meso ne postane mekano. Prema potrebi zalijevajte vodom. Posolite i poparite. Nakon kuhanja, ostavite meso da se ohladi te ga u blenderu izradite sa sjeckanim peršinom i maslacem u finu paštetu. Poslužite uz tostirani kruh, pogaču, krekere.....kako obožavam ljuto, ovaj chilli mi je uljepšao dan, a vi se možete zaigrati i sa medvjeđim lukom, vlascem....
Čuvajte u frizzu u zatvorenoj posudi do 14 dana.


a sada broj dva šalabahter "a la wild" i jedan od dražih kotlića u mom malom gastro svemiru:


PAPRIKAŠ OD JELENA

- 600 grama mesa od lopatice jelena
- 300 grama luka
- svinjska mast Ravlić
- 60 grama mrkve
- 1 peršin korijen
- lovor list
- 200 ml crvenog vina
- 500 grama zlatnih šampinjona
- 400 grama krumpira
- 1 žlica mljevene paprike
- 0,5 žlice ljute mljevene paprike
- sol, papar
- peršin list
- malo brašna (opcija)




ja volim kuhati na vatri, ali sve ovo možete i u kuhinji u loncu pripremiti :)



na vreloj masti ispržite isjeckani luk, posolite, pirjajte s malo vode, pustite da voda ispari i luk poprimi zlatnu boju, dodajte izrezanu mrkvu, peršin, kratko popržite i zalijte s malo vode, dodajte lovor list. kratko pirjajte, dodajte meso izrezano na kocke, zalijte s vodom toliko da prekrije meso i povrće i kuhajte. povremeno promiješajte i dolijevajte vode, malo posolite. kada je meso djelomično skuhano, dodajte krumpir narezan na kockice i gljive narezane na šnite, zalijte vinom i nastavite kuhanje dok vino ne ispari...ako volite zapršku, na malo masnoće ispržite brašno i dodajte u paprikaš (pazite da ne pretjerate i ne zgusnete previše jelo). dodajte mljevenu papriku (slatku i ljutu), posolite i popaprite po potrebi....kada je paprikaš gotov, prije posluživanja, začinite dodatno sa šakom sjeckanog peršina, on uvijek pridonese posebnoj svježini i ja ga zaista obožavam.




dobar tek!!!



photo: Tomislav Šilovinac

Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji