#maXYamaXmas za Ravlić stolom


Božić je obitelj, radost i okupljanje oko stola.


Okitili smo bor, zamotali poklone, ukrasili stan i postavili stol.



Pozvali drage ljude i pripremili ukusnu hranu.






Kada vam u goste dolaze "Ravlići", za vrhunske namirnice ne morate brinuti. Morate se samo na vrijeme organizirati i složiti originalne recepte dostojne blagdana.




Za naš blagdanski stol odabrala sam prave pečenke koje slave i simboliziraju svečanost obiteljskog objeda. Sve što je veliko, dugo se priprema pa smo vrijeme skratili uz koji čvarak i komad premium delikatesa iz Ravlić riznice.


Za hladno predjelo sam odabrala terinu od svinjetine i junetine sa sušenim voćem.



Onda su na red došle moje pečenke, a show je otvorila "porchetta", rolana prasica punjena finim začinima, dugo i polako pečena tako da prste poližeš i sutradan kada je skroz hladnu jedeš.



Prilog uz ovu kraljevsku pečenku je salata od celera i jabuke, začinjena mileramom s malo majoneza i limunova soka....fantazija :)


Kraljica naših Božića je purica, bez premca...purica i mlinci. Sada je naš stol kompletan.




Za kraj starinski kolač koji se u našoj obitelji peče samo za Božić.....šape.
Jednostavne i jeftine, jer žene nisu nekoć za drugo znale. Prhke i trajne, prezimit će s vama cijelu zimu, ako ih ispečete dovoljno.



ŠAPE

- 1 šalica oraha
- 1 šalica svinjske masti Ravlić
- 1 šalica šećera
- 2 žlice brašna
- 2 cijela jaja
- šećer u prahu

Zamutite pjenasto jaja sa šećerom, naizmjence dodajte preostale sastojke kako bi dobili kompaktnu masu. Namastite modlice za šape mašću i pobrašnite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Punite modlice tijestom, ne baš do vrha. Pecite 10 do 15 minuta i još tople vadite iz modli. Kada se ohlade, uvaljajte ih u šećer u prahu ili ne, kako volite. Spremite u kutiju za kekse i grickajte cijelu zimu.
Ovo je recept po kojem su pekle moja baka i mama, nisam htjela dodavati ništa suvremeno, ali vi slobodno dodajte vanilin šećer i koricu limuna ili naranče ;)


Vjerujem kako će vas naš blagdanski stol inspirirati ze neke ukusne kombinacije i unijeti veselje u vaš dom....ovo je bila naš priča, onako topla koliko Božić može biti.


Hvala mom najslađem modelu Riti na strpljenju i profesionalizmu, hvala Maji & Ivanu, bili ste super, uvijek ćemo Vas zvati, hvala Sanjici na novoj ulozi, salonu Viva na prekrasnim stolicama, RugMe sagovima, Kristini i Darku na antiknim komadima....uljepšali ste naš set i učinili prostor posebnim.


Sretan Božić!

Photography by Tomislav Šilovinac

Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji