ručak iz šume


prije nekoliko dana, "slavila" sam godinu dana mog malog bloga i prvog posta.
podsjetila sam nas sve na tu priču o šumi i branju gljiva koje me relaksira i izuzetno veseli.
kako nisam cijelu godinu napisala obećani recept za pripremu crnih trubača, danas pišem DVA :)




osim recepata, pripremila sam i malo iznenađenje, ali za to ćete morati pročitati cijeli post ili bar pogledati ove jesenje slikice i doći do kraja ;)

o trubačama neću puno ovaj put pisati (pisala sam prije godinu dana), samo ću ih kuhati.

nije novost kako ja kuham uvijek jednostavna jela i koristim sezonske namirnice....trubače su na izdisaju, mraz i hladnoća čine svoje, ali su zato na vrijeme, pobrane, osušene i spremne za zimu.

baš jučer, obožavani Jamie na svom IG profilu govori o njima, ističe njihovu kvalitetu i osebujan miris i okus.....često ih koristi i predstavlja, za razliku od drugih chefova koji uporno forsiraju tartufe kao vrhunsku deliciju iz šume.

odlučila sam podijeliti danas recept za jednu gustu juhu, koja mene podsjeća na minestrone. prepuna je povrća i okusa i baš okrepljuje u ove hladne dane.
drugi recept je namaz iliti humus koji možete čuvati u frizzu nekoliko dana...izvrstan snack ili predjelo na blagdanskom stolu.




ŠUMSKI MINESTRONE

- šaka sušenih crnih trubača
- 1 crveni luk
- 2-3 mrkve
- 1 peršin
- celer korijen
- češnjak
- konzerva crvenog ili smeđeg graha
- slanina DOBRO
- svinjska mast
- peršin list
- celer list
- sol i papar

- 1 jaje
- brašno
- malo ulja

slaninu isjeckajte i prepržite na masti, izvadite na stranu. na toj masnoći pržite luk do karamel zlatne boje (ja volim i jače), dodajte sjeckano povrće, kratko sve zajedno popržite i dodajte malo vode. kada voda proključa, dodajte isprani grah i sjeckani češnjak. dolijte vodu i pustite da se kuha. trubače natopite u vodu. kada je povrće kuhano, dodajte namočene trubače (možete i malo vode u kojoj su se namakale, dobiti ćete intenzivniji okus). kratko prokuhajte. od jednog jajeta napravite u šalici smjesu za noklice/žličnjake (jaje, sol, brašno i malo ulja). žličicom vadite noklice u juhu i pustite da se skuhaju par minuta. dodajte sol i papar, prepržene komadiće slanine i puno sjeckanog peršin i celer lista. isključite i uživajte.



VAŽNO: nikako ne služite ova dva jela u istom meniju, jerbo ćete prekršiti sveto pravilo gastronomije i posluživanja slijedova....osim što su trubače u oba jela, bez slanine meni nema života pa sam eto i vas okupirala njenim mirisom....no, ne nasjedajte na moje trikove, čuvajte se kritičara i budite odlikaš :)



NAMAZ OD TRUBAČA

- šaka sušenih crnih trubača
- slanina DOBRO
- krem sir 200g
- 1 crveni luk
- 1 zelena paprika
- chilli paprika (svježa ili tucana)
- 2 češnja češnjaka
- lovor list
- sol i papar
- sjeckani peršin list
- svinjska mast

trubače namočite u vodi cca 20 minuta. isjeckajte slaninu i popržite na svinjskoj masti, dodajte sjeckani luk, papriku, chilli, češnjak, lovor list i ocijeđene trubače. pomiješajte i popržite dok povrće malo ne uvene. dodajte sol i papar. isključite i ostavite da se ohladi. u blenderu izmiksajte gljive i povrće sa dosta peršin lista (peršin uvijek daje svježinu, obožavam ga). dodajte krem sir i dobro izmiješajte, regulirajte okus ako treba začinima. u slučaju da vam je namaz presuh, gust (kada slanina nije masna), slobodno dodajte malo ulja. spremite u hladnjak i poslužite uz tost, krekere, neki dobar integralni kruh ili na rikuli s kojom se savršeno slaže.




POKLON:  na mom instagram i facebook profilu, podijelit ću paketić sušenih crnih trubača kako bi mogli isprobati ove jednostavne recepte i uživati u predivnim okusima šume.
pravila će biti uz postove....sretno!!!




ovim službeno zatvaram jesen i njene boje, plodove, priče....kreće advent i jedna druga, ne manje posebna bajka.


pusa.

Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji