jesen na DOBRO tanjuru


napokon jesen.

da, s godinama priznajem kako zapravo najviše u njoj uživam što zbog boja, što zbog plodova kojih je u izobilju svugdje oko nas.

prava je sreća i privilegija što sam postala dio priče DOBRO....100% slavonske priče.
naša suradnja traje od samih početaka, a ovaj vikend i moj blog je dobio svojih 5 minuta u mini projektu FoodieReunion.

znači, proizvode mesne industrije DOBRO koristim od kada su se pojavili na policama (a i malo prije ;) ) i ono što me zaista oduševljava, a uvjerila sam se pripremajući ih termički i "raw",  DOBRO proizvodi sadrže znatno manje soli od ostalih na tržištu....zbog toga manje žeđate, a tekućina se ne zadržava u tijelu koje zbog toga natiče...znate ono kad nakon hrpe slane i začinjene klope ne vidite vlastite zglobove, samo jastučići :)

no, nisam ja ovdje nutricionista, meni je na pameti sasvim nešto drugo....ručak!!!!


današnji post posvećujem nedjeljnom ručku, jeseni i slanini DOBRO.

da, slanini, jer o njoj bih mogla do jutra pričati, pisati....kraljica mog stola.

pa onda, evo i recept:

"JESEN na DOBRO tanjuru "

- kukurzna krupica "Tena"
- nekoliko listića kadulje
- malo maslaca
- ulje od suncokreta Čepin

- svinjska mast
- komadići slanine DOBRO
- šumske gljive (lisičarske, vrganji, hrastovače)
- tikva iliti bundeva butternut (probajte i druge jesenje vrste)
- 2 česna češnjaka
- 0,5dcl bijelog vina
- crvena mljevena paprika
- chilli tucani
- peršin list
- sol
- papar

- listovi DOBRO slanine

(količine nisam namjerno navodila, jer sve ovisi koliko ćete gljiva nabrati pa prema tome i svom ukusu dodajete sve druge sastojke)

Palentu (žgance) skuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo maslaca i nekoliko listova kadulje (probajte naći svježu), jer se kadulja i bundeva jako slažu :)


skuhanu palentu izlijte u posudu u kojoj ćete je moći ravnomjerno razliti i poslije vaditi oblike po želji...ne deblje od 1-1,5cm. Posudu prije isplahnite hladnom vodom kako se palenta ne bi ljepila.
ostavite na hladnom neka se ohladi i stisne.


na svinjskoj masti ispržite komadiće slanine DOBRO, dodajte nasjeckani luk i popržite do zlatne boje zajedno sa slaninom, dodajte očišćene šumske gljive (NE PERITE IH, očistite samo četkicom ili nožem ako je potrebno), kratko sotirajte, podlijte vinom.


nakon nekoliko minuta dodajte kockice bundeve (oguljene i očišćene od sjemenki), promješajte, poklopite kako bi gljive i bundeva pustile tekućinu. dodajte chilli (ili ne, ako ne volite ljuto) i mljevenu papriku, češnjak...još malo kuhajte poklopljeno i na kraju dodajte sjeckani peršin list, sol i papar. isključite i poklopite.


ohlađenu palentu režite na oblike po želji (moj su izbor kocke) i kratko popržite na suncokretovom ulju, s obje strane  kako bi dobili hrskavu koricu.

u pećnici ili na suhoj tavi tostirajte DOBRO šnite slanine, pazite da ne puknu kad su krhke.

poslužite prženu palentu i ovaj jesenji mix uz šnitu dvije tostirane slanine DOBRO.


DOBRO dobar tek!!!

Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji