BLAGDANSKA PEČENKA
teško je zamisliti Božić u Slavoniji bez prasice.
malo sam se odmaknula od klasičnog odojka iliti pečenke kako mi regionalno kažemo i ispekla jako "fancy" komad kojeg se nećete posramiti ni pred najposebnijim gostima. dapače, bit ćete "gastro faca" ;)
Odabrala sam svinjski kare s kostima i zamolila Aleksandru u Mesnici Ravlić da očiste kosti i obrade ovako "francuski" ne bi li uz okus dobila i poseban prezentacijski efekt.
pa idemo na šalabahtere kako za pečenku, tako i za priloge koje sam poslužila.
SASTOJCI:
- svinjski kare u komadu s kostima Mesnica Ravlić
- muštarda
- sol, papar
- grančice ružmarina
- svinjska mast
- mesni temeljac
nakon što ste naručili ovaj kraljevski komad mesa u najdražoj Mesnici, posušite ga dobro papirnatim ubrusima, natrljajte solju, popaprite i namažite muštardom. Zagrijte pećnicu na 180-190 stupnjeva. namažite posudu u kojoj ćete peći meso s masti prije nego smjestite pečenku. dodajte grančicu dvije ružmarina i pecite cca 1,5 sat podlijevajući meso masnoćom od pečenja i toplim mesnim temeljcem kako bi ostalo sočno.
poslužite uz umak od šljiva i pire krumpir.
UMAK OD ŠLJIVA
- suhe šljive
- rakija JEDNA šljiva
- maslac
- 1 dcl crvenog vina
- pekmez od šljiva (opcionalno)
Namočite suhe šljive u vinu pola sata. Na masnoći od pečenja dodajte šljive narezane na rezance zajedno s vinom. Kuhajte dok se vino ne reducira, dodajte malo vode i regulirajte samo gustoću umaka. Kratko prokuhajte. Dadjte rakiju i pričekajte da alkohol ishlapi. Ako volite pekmez, dodajte 1 žlicu. Izradite umak štapnim mikserom, malo posolite, vratite kratko na štednjak i umiješajte listiće maslaca. Poslužite toplo uz pečenku
još je tu bila i ukusna salata od prokulica....
SALATA OD PROKULICA
- prokulice
- češnjak
- peršin list
- orasi
- maslinovo ulje
- bijeli aceto balsamico (može i sok limuna)
Skuhajte prokulice u slanoj vodi i isperite ledenom vodom kako bi zadržali lijepu zelenu vodu. Začinite nasjeckanim češnjakom, peršin listom, acetom i uljem te drobljenom jezgrom oraha.
i još nešto, ovaj komad mesa je na promotivnoj ponudi u najdražoj Menici pa ne razmišljajte previše o nabavci, a ovako obraditi meso možete i sami ako malo "pročešljate tutoriale" na webu.
Dobar tek!
ovaj recept nastao je u suradnji s Mesnicama Ravlić, a fotografiju, kao i uvijek potpisuje Tomislav Šilovinac.
Sretan Božić!!!!
malo sam se odmaknula od klasičnog odojka iliti pečenke kako mi regionalno kažemo i ispekla jako "fancy" komad kojeg se nećete posramiti ni pred najposebnijim gostima. dapače, bit ćete "gastro faca" ;)
Odabrala sam svinjski kare s kostima i zamolila Aleksandru u Mesnici Ravlić da očiste kosti i obrade ovako "francuski" ne bi li uz okus dobila i poseban prezentacijski efekt.
pa idemo na šalabahtere kako za pečenku, tako i za priloge koje sam poslužila.
SASTOJCI:
- svinjski kare u komadu s kostima Mesnica Ravlić
- muštarda
- sol, papar
- grančice ružmarina
- svinjska mast
- mesni temeljac
nakon što ste naručili ovaj kraljevski komad mesa u najdražoj Mesnici, posušite ga dobro papirnatim ubrusima, natrljajte solju, popaprite i namažite muštardom. Zagrijte pećnicu na 180-190 stupnjeva. namažite posudu u kojoj ćete peći meso s masti prije nego smjestite pečenku. dodajte grančicu dvije ružmarina i pecite cca 1,5 sat podlijevajući meso masnoćom od pečenja i toplim mesnim temeljcem kako bi ostalo sočno.
poslužite uz umak od šljiva i pire krumpir.
UMAK OD ŠLJIVA
- suhe šljive
- rakija JEDNA šljiva
- maslac
- 1 dcl crvenog vina
- pekmez od šljiva (opcionalno)
Namočite suhe šljive u vinu pola sata. Na masnoći od pečenja dodajte šljive narezane na rezance zajedno s vinom. Kuhajte dok se vino ne reducira, dodajte malo vode i regulirajte samo gustoću umaka. Kratko prokuhajte. Dadjte rakiju i pričekajte da alkohol ishlapi. Ako volite pekmez, dodajte 1 žlicu. Izradite umak štapnim mikserom, malo posolite, vratite kratko na štednjak i umiješajte listiće maslaca. Poslužite toplo uz pečenku
još je tu bila i ukusna salata od prokulica....
SALATA OD PROKULICA
- prokulice
- češnjak
- peršin list
- orasi
- maslinovo ulje
- bijeli aceto balsamico (može i sok limuna)
Skuhajte prokulice u slanoj vodi i isperite ledenom vodom kako bi zadržali lijepu zelenu vodu. Začinite nasjeckanim češnjakom, peršin listom, acetom i uljem te drobljenom jezgrom oraha.
i još nešto, ovaj komad mesa je na promotivnoj ponudi u najdražoj Menici pa ne razmišljajte previše o nabavci, a ovako obraditi meso možete i sami ako malo "pročešljate tutoriale" na webu.
Dobar tek!
ovaj recept nastao je u suradnji s Mesnicama Ravlić, a fotografiju, kao i uvijek potpisuje Tomislav Šilovinac.
Sretan Božić!!!!
Primjedbe