party za Ekipu - vol.1

nedjelja. dan od tekme.
ajd bar je nedjelja, ako već nitko ništa ne radi, osim što lamentira o nogometu.
kuVam cijelu noć, šta noć!? dan, noć i opet dan.
ma nije mi bed, jer dolazi Ekipa, a Naši igraju.



u dogovoru s mojim timom iz Mesnica Ravlić, odlučila sam da mora biti nešto za prste polizati, a kako se mi uvijek brzo složimo, ja sam završila u mesnici, uzela plećku i tu priča kreće...

PULLED PORK

- 1 do 2 kg svinjske lopatice

suha marinada:
- dimljena mljevena paprika
- sjeckani svježi timijan (može i suhi)
- 1 do 2 žlice smeđeg šećera
- 2 češnja sjeckanog bijelog luka

meso osušite ubrusima, i marinirajte  suhim začinima obilato i ostavite u frizzu nekoliko sati (ja sam pola dana)

umak za meso:
- 3 do 4 glavice luka
- svježi timijan grančice (može i suhi)
- 1 litra mesnog temeljca (ja sam koristila juneći)
- sol

Na masnoći zapecite polovice luka, dodajte grančice timijana, na to stavite marinirano meso i pustite neka se luk zapeče i karamelizira kako bi stvorio slatkasti okus...polagano zalijte mesnim temeljcem, ali sa strane, ne preko mesa. Tekućine neka bude otprilike proporcionalno kilaži mesa koje stavljate u posudu. Posolite meso po vrhu  i dobro poklopite. Ako nemate poklopac, stavite duplu foliju i dobro zatvorite sa svih strana. Stavite u pećnicu na 140 stupnjeva i pecite 8 sati. Ja sam izabrala noć, jer sam pripremala ovo jelo za ručak i dan koji slijedi, a vi planirajte ovisno o prilici.
Pekla sam meso u ovalnom "dutch ovenu", gusenoj posudi koja zadržava temperaturu, a ima poklopac kojim stvaram idealne uvijete za pripremu ove pečenke.
Dok sam kuhala prvu jutarnju kavu, otklopila sam posudu sa mesom, pojačala temperaturu na 200 i zapekla pečenku još nekih 30 minuta.
Ako budete pekli u običnoj posudi prekriveno folijom, vjerujem kako će se korica već tokom noći stvoriti, ako ne, uvijek imate ovu dodatnu opciju, kao i ja.


Napokon sam isključila pećnicu i ostavila meso da predahne. Gusena posuda dugo će ga održati toplim.
U međuvremenu radim peciva/brioche i "coleslaw" salatu.

BRIOCHE

- 500 grama glatkog brašna
- 250ml toplog mlijeka
- 1 svježi kvasac ili 1 vrećica suhog
- 2 velike žlice šećera
- 80 grama maslaca
- 1 jaje
- 1 čajna žličica soli
- 1 jaje za premazivanje
- sezam, krupna sol, kim

Potkuhajte kvasac....u malo toplog mlijeka rastopite kvasac zajedno s malo brašna i šećera. U brašno dodajte sol, dobro izmješajte pa dodajte dignuti kvas, rastopljeni maslac, razmućeno jaje, šećer i toplo mlijeko pa zamijesite tijesto. Ostavite prekriveno krpom bar sat i po neka se diže.



Za to vrijeme pripremite salatu.

COLESLAW

- četvrtina glavice zelenog kupusa
- četvrtina glavice ljubičastog kupusa
- 3-4 mrkve
- 1 vrećica majonezae
- 1 kiselo vrhnje (mileram isto ok)
-  limunov sok
-  sol

Naribajte kupus i mrkvu, pomiješajte neka bude lijepo šareno :)
U drugoj posudi izmješajte vrhnje i majonezu, dodajte limunov sok i sol.
Pomiješajte s ribanim kupusom i mrkvom pred samo posluživanje.

TIJESTO premijesite i napravite 12 loptica, složite na lim i papir na kojem ih planirate peći. Ostavite ih još pola sata neka se dižu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Premažite ih jajetom i pospite sjemenkama po izboru. Pecite cca 20 minuta ili dok ne porumene.

Dok se peciva hlade, završite do kraja čuvenu pečenku.
Izvadite meso na veću dasku i iskidajte ga vilicama, ako nemate "kandže" koje su savršen pribor baš za ovaj specijalitet. Meso koje je dobro pečeno i pripremljeno, lakoćom će se čijati i vlaknasto razdvajati. Polovice luka koje su ostale na dnu posude u umaku, izvadite i narežite na rezance. Posudu u kojoj se meso peklo, zajedno s umakom stavite na štednjak neka se umak reducira do željene gustoće. Dodajte u umak istrgano meso i narezani luk, promiješajte.

Peciva prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj tavi, punite ih mesom, a na vrh dodajte coleslaw salatu i malo ljubičastog luka.

Ovo je moja verzija teksaškog specijaliteta. Zato ovi originalni američki nazivi,stoga  ne zamjerite :) Čitala sam dosta po netu, istraživala i pogledala tih kanala, tutoriala....ima tu svega, a meni se ovo učinilo najprikladnije, najjednostavnije, vrlo jeftino i ukusno jelo kada čekate dragu ekipu. Nema tu previše prostora  za tražiti "toplu vodu", priprema iziskuje duži vremenski period, ali ništa to nije komplicirano i vrijedi svake minute truda.
Organizirajte se kako vam volja, pecite pecivo prvo, ali vjerujte, drugi dan nije isto....a sve što vam ostane...mesa/salate, spremite u frizz i za koji dan imate opet ukusan obrok pa bio to i običan tostirani kruh, važno da je salata uvijek svježa, a meso toplo (iako, nije ni hladno loše). Pulled pork možete služiti i kao tacose, mi smo probali, ali nas nije oduševilo...na salatu, zašto ne....ma kako vam volja.



I da, drugi put ću dodati chilli, malo me prevarilo pa sam zastranila u baby pravcu :)


Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji