Maja kuVa Dobro


kada me Petar cimnuo i pitao jesam li za, rekoh: "uvijek....šalji da vidim o čemu se radi!!!"
naravno, riječ je o hrani, kuhanju, receptima i DOBRO suradnji.



nakon što smo definirali detalje, sva sretna, nadobudna,( ali ne i mlada) s nestrpljenjem sam čekala ovaj Veliki tjedan ne bi li se "razbacala" s proljetnicama i sezonskim receptom koji priliči uskršnjem tjednu i proljeću.


puste su to želje bile i neutemeljeni planovi, jer ovisiš o mikro klimi i vremenskoj prognozi...ne znam kako kod vas, ali još prije koji dan, u Osijeku je padao snijeg :(
proljetnica ni u tragovima na piji, a da ne pričam u šumi...a ja kada govorim o proljetnicama, mislim na: srijemuš, koprivu, šparogu, ali onu divlju...šarmerski pokušaji mojih pajdaša s pije da mi podvale nešto što je možda prošlo kraj šparoge, nije završilo sretno ;)


nije tu kraj svijeta, mi Slavonci najjači smo kad je frka....




zelena je boja i špinata i maslačka, proljeće je tu u mom dvorištu, samo ga treba pronaći.


idemo kuhati...još samo da me Šiki ne odbije i neću se osramotiti pred Petrom ;)

za početak, jedan BONUS recept, jer DOBRO ima novi proizvod koji sam željela kroz jedan sezonski tanjur predstaviti....


naš slavonski kulen, ovaj put u jednoj "fitness" varijanti:

PROLJETNA SALATA "DOBRO"

- listovi maslačka (nabrani prije cvijetanja)
- 2 rotkvice
- kulen DOBRO
- kuhano jaje
- sol, papar
- limunov sok
- tostirani kruh

operite maslačak, posušite u krpi...jaje u tvrdo skuhajte... tost izrežite na trake i tostirajte,  kulen i rotvicu narežite ...začinite s malo limunovog soka...sol, papar....kada prođe Uskrs, jaja možete na ovakvoj salati pojesti :)



RIBLJI FILE U SLANINI NA KREMI OD ŠPINATA

- file bijele ribe (oslić, grdobina, brancin, orada, bakalar...)
- slanina DOBRO, rezana
- sol, papar
- maslinovo ulje

file ribe očistite, skinite kožu, blago posolite, popaprite....listiće slanine složite unakrsno (pogledajte sliku gore), u sredinu položite file i naizmjence preklapajte sa listićima slanine kako bi stvorili na kraju štrucu.
pecite u pećnici u blago nauljenoj posudi cca 20 minuta na 170-180 stupnjeva.

- mladi špinat
- 2 česna češnjaka
- svinjska mast
- vrhnje za kuhanje
- muškatni oraščić
- sol, papar

- mladi krumpir (manji)

špinat obarite u slanoj kipućoj vodi 1-2 minute, ocijedite i nasjeckajte grubo. ugrijte svinjsku mast, kratko popržite nasjeckani češnjak, sklonite s vatre i dodajte nasjeckani špinat, vrhnje, sol, papar i muškatni oraščić...kratko propirajte i ispasirajte blenderom u finu kremu.
mladi krumpir (probajte pronaći onaj mali, veličine oraha) dobro operite, ne gulite ga...skuhajte u slanoj vodi.


narežite štrucu ribe na ploške, poslužite na kremi od špinata i mladom kuhanom krumpiru, dekorirajte...dobar tek :)


uživajte ovih blagdana, igrajte se okusima kontinenta i mora, tradicije i moderne....dekorirajte stol bojama proljeća i Uskrsa, rustikalno ili moderno, već kako vam je drago.....


SRETAN USKRS!!!


Photo: Tomislav Šilovinac

Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji