i vještice kuVaju , zar ne?!

čupava baba graorasto rijetke kose, skrivena u šumi, kuVa na vatri. dim joj muti pamet i vid, a kotao uvijek pun, pruža nadu u bolje sutra.....


vještica u meni, danas, sutra ili ona od jučer, uplaši me često providnosti i intuicije, ali raduje od ludosti i hrabrosti.
živite li i vi s vješticama???


ludost i hrabrost vještice dala mi je toliko odvažnosti da se ne bojim noći i munje, zvijeri i huka, ali zmije, DA. vjerujem svemu što vidim i čujem, prikrivenoj zvijerki, ne.


šalu na stranu i sve ove ludosti, ali mene uspomene zaista vraćaju na djetinsjtvo i dane kada smo sestra i ja zajedno s ekipom uličnih hahahra rezali velike bundeve i dubili razna čudovišta i kreirali nemani te stavljali svijeće u njihovu duplju i postavljali ih duž naše neprometne ulice. `ko je donio ovu ludost u našu kuću, nemam pojma...baka koja s amerikama veze imala nije, jer jedva da je osnovnu školu završila ili neki državni neprijatelji koji su nas htjeli zatrovati od malena potrošačkim sotonama?! ne znam, pojma nemam.....zaista.
 znam samo za prekrasno djetinjstvo i sve ludorije koje sam kroz njeg živjela :)



moja šumska priča toliko je bliska ovoj s ruba ...nisam mogla odoljeti....igra se zahuktala, a dim zavio moj vještičji stol. bundevu ću kuVat. i kobasice, one se obožavaju.



ova vještičja trpeza bit će skromna i jednostavna, uživat ćete u mirisima moje male magije, a ostati svoji :)



BUNDEVE IZ PEĆI

- 2 pileća filea Mesnica Ravlić
- 2 butternut tikve
- maslinovo ulje
- šalica cous-cousa
- 400 grama svježih lisičarki
- 1 žlica svinjska masti Ravlić
- 1 shallot
- malo tucane paprike
- peršin list
- sol, papar
- nar/šipak

- meki svježi sir/dimljeni
- domaće kobasice Ravlić
- listići kadulje
- maslac
- muškatni oraščić
- češnjak
- sol
- nar/šipak
- kruh

Iz ovih bundeva uz malo mašte, dobit ćete 2 jela, predjelo i ono "after". Za početak, pofurite cous-cous vrelom vodom, posolite i vilicom ga izrahlite i ohladite. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prepolovite tikve i očistite od sjemenki žlicom. Malo ih premažite maslinovim uljem i stavite na papir za pečenje na pleh u pećnicu. Dok se tikve peku, popržite luk rezan na listiće na vreloj masti pa dodajte očišćene lisičarke (ne perite ih ni za živu glavu). Čim gljive puste tekućinu, dodajte tucanu papriku, posolite i popaprite, kratko sotirajte. Isključite i dodajte sjeckani peršin list. Pileći file izrežite na manje komade ili trake pa ispržite na vreloj tavi s malo masnoće, kratko kako bi poprimili karamel boju. Nakon što se ohlade gljive i meso, pomiješajte sve sa cous-cousom, dodajte sjemenke nara, začinite po potrebi.
Kada tikve počnu poprimati karamel boju, izvadite ih iz pećnice. Lagano žlicom dodatno izdubite duplju za punjene, a meso tikve koje ste izdubili spremite za drugo jelo.
Punite tikve pripravkom s lisičarkama i vratite kratko u pećnicu na 10ak minuta.
Domaću slavonsku kobasicu ispecite na malo masti.
Meso bundeve koje ste izdubili blago posolite, dodajte malo maslaca i muškatnog oraščića i zamiješajte kako bi dobili razmazivu teksturu. Kruh tostirajte (može i grill tava), prestružite ga češnjakom i premažite namazom od mesa bundeve. Narežite pečenu kobasicu pa je poslažite po kruhu, zajedno sa izdrobljenim sirom, listićima kadulje i narom/šipkom.
Izvadite punjene tikve iz pećnice i krenite u magičnu gastro večer.....dobar tek!




ova posebna priča nastala je u suradnji s Mesnicama Ravlić.
hvala Kristini i Tomi na lokaciji i svim potrebnim rekvizitima, hvala Malenoj na poziranju.



Photography by Tomislav Šilovinac

Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji