ispod peke - juha!!!

ima godina dana od mog prvog ručka u šumi...onog jesenskog. prije nego napišem nešto pametno o cijelom ciklusu, imam potrebu reći nešto o bundevi...OPET!!!


zadnji post na blogu, bio je Njoj u čast, pa što ne bi i ovaj, jer ona je kraljica mjeseca i jeseni kad je trpeza u pitanju.


krem juhu njoj u čast svi kuhamo pa sam i ja....doduše, malo drugačije...ispod peke ;)


neću puno duljiti, samo ću dati 2 "tips and tricks":

1. nađite široku bundevu, ali plitku, onu koja stane ispod peke, obavezno tvrde kore

2. probajte ovo kod kuće u pećnici prije nego pozovete goste i zapalite vatru



SASTOJCI:

- 1 velika bundeva
- 1 litra vrhnja za kuhanje
- 1 manji luk
- 3 režnja češnjaka
- 3 mrkve
- 2 peršina i list
- 1 celer korijen i list
- muškatni oraščić
- sol, papar
- sjemenke iz bundeve
- "meso" bundeve
- vrela voda
- svježa kadulja
- svježi ljupčac


Odrežite vrh bundve, klobuk i pažljivo izdubite unutrašnjost. Očistite pažljivo poklopac od sjemenki i vlaknastog dijela bundeve, meso sitno isjeckajte. Očistite i sito nasjeckajte korijenasto povrće, kao i začinsko bilje. Šuplju bundevu stavite u peku, napunite je nasjeckanim povrćem i zalijte sa vrelom vodom, dodajte začine, malo sjemenki koje ste očistili i poklopite klobukom. Pažljivo zatvorite peku i zagrnite žar okolo. Kuhajte juhu cca 2 do 2,5 sata bez otvaranja peke.


Zagrijte vrhnje za kuhanje do vrenja prije nego otvorite peku i otklopite bundevu.
Pažljivo otvorite bundevu i ulijte vrelo vrhnje brzo miješajući pazeći kako ne probili stijenke bundeve koja je sada mekana i kuhana. Kako budete usipavali vrhnje, miješajući ćete strugati i unutrašnjost bundeve i stijenke koje će dati dodatni šarm ovoj rustikalnoj juhi.
Provjerite okus, dodajte sol i papar i poslužite uz tostirani kruh.


Jeadn hrvatski chef me pitao, zašto bi komplicirali ako možemo skuhati u loncu na šporetu?! Možda je u pravu, no adrenalin i sreća koju vatra i neizvjesnost kuhanja na otvorenom nosi, neprocjenjiva je i neopisiva s ijednom konvencionalnom varijantom kolikogod ona bila zicer ;)

Dobar tek!



Photo: Tomislav Šilovinac & Sanja Andraković

Primjedbe

Najčitaniji

Najčitaniji